printer

Wat is praktischer, een inkjetprinter of een laserprinter?

In het begin waren inkjetprinters de ideale manier om thuis je foto’s af te drukken. Dit werkte het best als je zelf een digitale camera had. Omdat internetverbindingen in die tijd nog behoorlijk traag waren om foto’s te kunnen uploaden en de afdrukcentrales nog niet goed voorbereid waren op het afdrukken van foto’s was thuis foto’s uitprinten dus de beste optie.

Je kon een cd-rom opsturen maar dat kostte behoorlijk wat tijd. Ook was digitaal afdrukken toen beslist niet goedkoop. Tegenwoordig is dat heel anders. Wil je foto’s afdrukken dan kan je een groot aantal afbeeldingen achter elkaar uploaden. 

Deze kan je dan via internet rechtstreeks naar een afdrukdienst sturen. Het voordeel hiervan is dat je foto’s dan worden afgedrukt op echt fotopapier. Dit voorkomt verkleuringen en het blijft jarenlang goed. Dit is niet het geval bij inkjet afdrukken. De reden hiervan is dat deze afdrukken lichtgevoelig zijn. En afdrukken met een inkjet printer is ook nog behoorlijk duur.

cartridge

Dure inkt

De fabrikanten van inkjetprinters verdienen aan de printers zelf niet veel. Deze worden zo goedkoop mogelijk geproduceerd en voor enkele tientjes verkocht. Wat opvalt is dat over het algemeen bij de duurdere printers de inktcartridges goedkoper zijn dan die van goedkope modellen.

Om goedkoper te kunnen printen kan je kiezen voor huismerkcartridges. Hiermee bespaar je aanzienlijk op de aankoopprijs van de inktcartridge. Toch blijf je met het probleem zitten dat je niet milieuvriendelijk bezig bent omdat je steeds nieuwe cartridges nodig hebt.

Laserprinter of inkjetprinter

Je zou je af kunnen vragen of het nog zinvol is om een inkjetprinter aan te schaffen. Tegenwoordig zijn laserprinters ook heel betaalbaar. Toch is het gebruik van gekleurde toners ook niet echt voordelig. Met deze printer foto’s afdrukken is dus vrij duur.

Wil je meestal brieven en documenten af wilt drukken heb je voldoende aan een laserprinter die in zwart/wit afdrukt. Het voordeel van een laserprinter is dat deze veel sneller is dan een inkjetprinter. En wil je toch graag afbeeldingen afdrukken, dan kan je ook kiezen voor een toner van een huismerk.

Gescheiden toner en drum

Wil je een laserprinter aanschaffen dan is het verstandig om voor de aanschaf te kijken of de drum-unit en de toner gescheiden zijn. De drum gaat in de meeste gevallen minimaal 20.000 pagina’s mee. Hij gaat dus een stuk langer mee dan de tonercartridge. Deze drukt in de meeste gevallen tussen de 1500 en 7000 pagina’s af.

Een gecombineerde cartridge die zowel de drum als de toner bevat is dus aanzienlijk duurder. Ook zijn ze niet goed voor het milieu omdat je steeds nog niet versleten onderdelen weggooit. Kies je voor een printer waarbij de drum en de toner van elkaar te scheiden zijn is dit een stuk praktischer. 

Alleen nieuwe toner moeten kopen is namelijk een stuk voordeliger dan zowel de drum als de toner tegelijkertijd vervangen. Hiermee bespaar je niet alleen veel geld. Het is ook veel milieuvriendelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *