Stroomvoorzieningen voor en door gemeenten

walstroom

Wie gebruikt het niet. Je kunt stroom eigenlijk niet meer wegdenken, want alles en iedereen heeft stroom nodig. Binnen- en buitenverlichting, je telefoon opladen, internetverbinding, je koelkast die eten koel houdt en de wasmachine om je kleding te wassen om maar een aantal dingen te noemen. Denk er maar eens over na, veel dagelijkse dingen vragen stroom. Zo heeft de gemeente stroom nodig om elke stad en plaats in Nederland op hun beurt weer te voorzien van stroom.

Walstroom

Een belangrijke voorziening door de gemeente is walstroom. Dit is stroom die wordt verleend aan boten en schepen die aan de wal liggen. Deze hebben namelijk ook stroom nodig. Door walstroomkasten te plaatsen kan de gemeente ervoor zorgen dat alle vaartuigen aan wal stroom hebben.

Buitenverlichting

Een ander belangrijk iets is de buitenverlichting die de gemeente verzorgd. Zonder verlichting buiten kunnen we bijna niets zien. De lantaarnpalen gaan iedere avond aan en in de ochtend pas weer uit. Zo kunnen voetgangers in de bebouwde kom, maar ook auto’s op de snelweg, goed zien wanneer het donker is. Dit is dus niet alleen fijn, maar ook belangrijk voor de veiligheid.

Duurzaamheid

Om de wereld van morgen te behouden en beter te maken valt er veel te winnen als het gaat om stroom. Er worden steeds meer maatregelen genomen om energie zo duurzaam en zuinig mogelijk te maken, zodat de kosten laag blijven en er niet veel opgeofferd wordt wat de wereld in de toekomst kan beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan energielabels waar steeds meer aandacht voor is. Energieleveranciers en overheden worden hier ook strenger op en de burgers en normale consumenten gaan dit ook inzien. Wel staat hier tegenover dat de investering in nieuwe technologieën niet laag is. Op de lange termijn zijn veel investeringen in groene stroom wel voordeliger, omdat de kosten lager worden.

Stroom in huis

Stroom in huis wordt weer verleend door energieleveranciers. Ook de gemeente maakt gebruik van energieleveranciers, voor zowel hun eigen stroom als de stroom die ze weer verlenen aan de burgers, zoals buitenverlichting. De energieleveranciers werken samen met netbeheerders. Zo zorgen ze samen voor de winning van stroom en de distributie daarvan.